Ουρηθρική στένωση

Στένωση ορισμένου τμήματος της ουρήθρας, μπορεί να προκύψει απο διάφορες αιτίες. Η στένωση αυτή μπορεί να εδράζεται στην πεϊκή ουρήθρα ή στην “βολβική” μοίρα που βρίσκεται πιό πίσω, στην περιοχή του περινέου. Προκαλεί μείωση της ροής των ούρων ή και απόλυτο ουρηθρικό block, δηλαδή τέλεια αδυναμία ουρήσεως.

Ουρηθρική στένωση

Title:

Description:

Ουρηθρική στένωση


Η συνήθης ουρολογική αντιμετώπιση των ουρηθρικών στενώσεων συνίσταται στη χρήση απλών διαστολών ή και οπτικών ουρηθροτομών οι οποίες προσφέρουν ,δυστυχώς, μόνο πρόσκαιρη ανακούφιση ενώ η επαναστένωση της ουρήθρας είναι σχεδόν εξασφαλισμένη σε άλλοτε άλλο χρονικό διάστημα.

Το αποτέλεσμα είναι οι ασθενείς αυτοί να υφίστανται παρόμοιες “παρηγορητικού” τύπου παρεμβάσεις εφ’όρου ζωής χωρίς ποτέ να επιτυγχάνεται μόνιμη θεραπεία.

Αναλόγως της αιτίας που προκαλεί την ουρηθρική στένωση, υπάρχουν 2 κύριες χειρουργικές επιλογές που παρέχουν μόνιμη θεραπεία.

Απλές ουρηθρικές στενώσεις (πχ. τραυματικές) επανορθώνονται μέσω “αυξητικής¨ ουρηθροπλαστικής. Η επέμβαση συνίσταται στην διάνοιξη του στενωμένου ουρηθρικού τμήματος και την τοποθέτηση κατάλληλης ποιότητας δερματικού μοσχεύματος (λαμβανόμενο απο το έσω πέταλο της ακροποσθίας) ή μοσχεύματος απο τον στοματικό βλεννογόνο (υποχρεωτικά υδρόβιος) εξασφαλίζοντας έτσι τη αποτροπή επαναστενώσεως.

Για περισσότερο σύνθετες ουρηθρικές στενώσεις που οφείλονται σε προσβολή της νόσου “Σκληρωτικής και αποφρακτικής βαλανίτιδος” (ΒΧΟ) είναι απαραίτητη η διενέργεια ουρηθροπλαστικής των 2 σταδίων κατα Bracka. Τα στάδια διενεργούνται με 6 μήνες διαφοράς μεταξύ τους. Η ουρηθροπλαστική των 2 σταδίων είναι απαραίτητη οταν υπάρχει ανάγκη αντικατάστασης ουρηθρικού τμήματος 360 μοιρών (προσβολή ολοκλήρου του ουρηθρικού τοιχώματος). Τα μοσχεύματα που εδώ χρησιμοποιούνται συνήθως λαμβάνονται απο το στόμα “Ουρηθροπλαστική αντικατάστασης με στοματικό βλεννογόνο”.

Πολύ σπάνια και σε απόλυτη καταστροφή ολοκλήρου του μήκους της ουρήθρας μέχρι τον έξω σφιγκτήρα η νέο-ουρήθρα κατασκευάζεται με συνδιασμό μοσχευμάτων απο τον στοματικό βλεννογόνο και απο την ουροδόχο κύστη του ασθενούς.

Οι επεμβάσεις αυτές απαιτούν Γενική αναισθησία και περίπου 3 με 4 ώρες καθαρού χειρουργικού χρόνου.

Οι ασθενείς συνήθως παραμένουν εντός του νοσοκομείου για 24 με 48 ώρες και συνεχίζουν την αποθεραπεία στο σπίτι τους φέροντας καθετήρα για χρόνο που αποφασίζεται διεγχειρητικά [αναλόγως των ευρημάτων (μήκος ουρηθροπλαστικής) και του επιλεγόμενου τύπου της επανόρθωσης.Photo galleryCategory
Ιατρικές πράξεις, Ουρηθρική στένωση

© 2023 Εμμανουήλ Σ.Ζ. Προκοπάκης. All rights reserved. Powered by VNG Digital Group© 2023 Εμμανουήλ Σ.Ζ. Προκοπάκης. All rights reserved. Powered by VNG Digital Group